среда, 20. април 2016.

Десктоп речник


Ово је поједностављен начин за употребу речника (са сајта www.srpskijezik.com) право са десктопа. Прво што ће вам требати је Adobe AIR. То је платформа на којој покрећемо апликацију. Скините је и инсталирајте, а затим идите на snippage.gabocorp.com. На том сајту кликните на велико жуто дугме с натписом „download snippage”. Програм који користимо зове се Снипејџ (Snippage). Након скидања апликације инсталирајте је и појавиће се прозорчић који изгледа овако:


Након тога кликните на стрелицу у горњем десном углу и апликација ће се проширити. Тада ће изгледати као претраживаш попут Гугл Хроума или Фајерфокса. На врху странице ћете моћи да упишете веб адресу као и у другим претраживачима, па ту упишите: www.srpskijezik.com


Притисните Ентер и када се сајт учита видећете на њему прозорчић. У том прозорчићу је онај део веб сајта који ће се видети када поново кликнете на стрелицу у горњем десном ћошку. Када притиснете и држите горњи леви ћошак прозорчића моћи ћете да га померате и поставите га на одговарајући део странице. Када то урадите у доњем десном ћошку прозорчића можете променити његову величину и облик. 

                                   

Такође, обратите пажњу на читав Снипејџ претраживач: у његовом доњем десном ћошку можете сузити и смањити страницу тако параграф буде широк онолико колико вам одговара, тј. да се слова не настављају ван прозорчића. Подесите ширину странице, затим развуците прозорчић да обухвата читав текст.


Када наместите облик који вам одговара кликните на стрелицу у горњем десном углу и добили сте исечак странице речника у облику виџета на десктопу.



Не заборавите да се на сајту www.srpskijezik.com морате улоговати у ваш налог како бисте сајт користили.

Уживајте. :)

Напомена:

Ако желите да се апликација с речником укључи сваки пут када покренете рачунар урадите следеће (за Windows): притисните виндоус дугме + р на тастатури и у прозорчићу који се појави укуцајте shell:startup


Притисните Ентер и убаците иконицу с именом Snippage (која је на десктопу откад је апликација инсталирана) у прозор који се појави.

0 коментара:

Постави коментар